dinsdag 8 maart 2016

Brasil, jaarlijks een van de grootste vogelshows ter wereld

Als Europeanen, c.q. Nederlandse kanarie liefhebbers, denken we bij 'grote vogelshows' direct aan Apeldoorn 2016 of te wel VOGEL 2016 (13.000 wedstrijdvogels), de Wereldkampioenschappen (ongeveer 20.000 vogels), de VvNK COM show te Leuven (7.500 vogels) of de Internationale van Reggio Emilia in Italië die meer om zijn markt bekend is.
In Zuid-Amerika is er echter een Show die jaarlijks gesplitst wordt omdat men anders het kampioenschap niet in één hal kan onderbrengen. 
De eerste etappe vindt plaats voor de exoten, grasparkieten, agapornissen en andere parkietachtigen en overige soorten. Deze eerste etappe vindt dit jaar plaats van 16 tot 14 april 2016 waarvan 21 tot 24 april voor het publiek is geopend.
Het meest bekende deel van de Show, de tweede etappe, vindt plaats van 7 tpt 17 juli 2016 ( 14 t/m 17 open voor publiek ) met uitsluitend kanaries, zang, kleur en postuur. Wel 20.000 showvogels zijn dan ondergebracht in het Centro de Eventos Luiz F.F. Beraldi te ITATIBA/SP.

Daar waar vroeger iedere liefhebber op de wereld naar Europa trok, Nederland, België of Italië moest bezoeken, is nu een steeds grotere interesse naar de vogels van het Braziliaans Kampioenschap. Nieuwe mutaties, verscheidenheid en hier en daar kwaliteit spelen daarbij een rol. De vogels worden niet zo op en top gebracht zoals bijvoorbeeld in België, maar dat vinden we op minder plaatsen. De hal heeft zijn naam te danken aan de initiator voor de bouw van deze hal -speciaal voor vogelevenementen- Luiz Beraldi, president van de Braziliaanse Vogelbond en van COM Zuidelijk halfrond. Hij overleed op 16 november 2015 wegens hartfalen. Ruim 25 jaar geleden was hij met collega’s al regelmatig te vinden op de Europese wegen, om in vele landen de beste vogels te kopen. De prijs was altijd naar de waar. De vogels werden via Lode Thielens uit België naar Brazilië gevlogen.  Daar aangekomen werden zij direct voor de kweek ingezet om te voorkomen dat de vogels een tweede rui zouden hebben zonder gekweekt te hebben. Dat lukte met vogels uit maart of april en mogelijk zelfs uit mei of juni. Niet dat men direct nageslacht had maar ook was de afhankelijkheid van deze gekochte goede vogels minder.

Vooral in Italië werd voorrang gegeven aan de verkoop van de vogels aan Brazilië. Iets waar men later de prijs voor heeft moeten betalen omdat men snel in Brazilië betere vogels had dan in Italië. Vanzelfsprekend gingen daarna nog wel de kampioenen over. Prijs speelde veelal geen rol. Beraldi heeft zeker in Brazilië een leidende rol in de ontwikkeling van de kleurkanarie liefhebberij gespeeld.
Ook in de VS bijvoorbeeld is de kwaliteit van bijvoorbeeld Rood vetstof vogels extreem hoog omdat vele jaren aaneen de beste vogels elders op de wereld werden gekocht. Iets waar je met verstand snel de vruchten van plukt.

Alle informatie kunt u vinden op de site van de Braziliaanse Vogelbond FOB. http://www.fob.org.br

Geen opmerkingen:

Een reactie posten