Mijn foto
42 x WERELDKAMPIOEN Liefhebber van het kweken van kleurkanaries (ook zebravinken en gouldamadines) en het creëren en ontwikkelen van nieuwe kleuren. Ieder jaar opnieuw iets nieuws, mooier, anders! The FINEST CREATIONS noemde eens een Engelsman mijn vogels. In het Italiaans: I CREATURA PIU ATTRAENTA en dat klinkt nog mooier. Contact: constant@vansanten.it

woensdag 12 september 2012

Inheems, in de tuin

U weet nu genoeg over mijn COM zaken dus ga ik weer lekker terug naar mijn roots. Rond huis en tuin als het ware. De kweek is nu in de zomer gedaan en de vluchten zitten weer lekker vol. Veel te laat begonnen, maar toch.
De vogels zijn dan wel wat later door de rui maar er is genoeg te zien. Alle ellende rond de Poulvac gaat iedere dag verder. Bericht gekregen dat Pfizer bezig is met het herstellen van de registratie in NL. Dat vanwege alle info en contacten die er door ons zijn gelegd. Afwachten dus maar want de entstof had er allang moeten zijn. Gewoon slechte planning.
Een telefoontje van een buurmeisje: “Zijn er wat vogeltjes bij jullie weg gevlogen?” Mijn vrouw heeft het gesprek in haar hand en deelt mede “Niet dat ik weet”! “Er zitten Parkieten in de tuin en ze zijn groen”. Ze denkt na en reageert dat wij geen parkieten meer hebben maar ze kunnen net zo goed van een ander zijn. “Hebben ze een ringetje om, anders zouden het wilde kunnen zijn, maar die zitten alleen rond Amsterdam en zo”.
Even later zit ze zelf buiten in de tuin naar de lucht te turen. En ja hoor, een hele vlucht van zo ongeveer 30 vogels komt langs vliegen. Groen, lange staarten maar groter dan de gewone parkietjes. Camera erbij en ze laat me weten: “Het zouden halsband parkieten kunnen zijn maar die zijn in onze buurt nog niet gesignaleerd, laat staan met zo veel”.
Ik kwam zelf buiten en hoorde de kreet van inderdaad grote parkieten. Zag ze niet, maar dat is voor mij niet zo moeilijk. Enkele dagen later kwamen de foto´s en ja hoor, Halsbandparkieten. Ook nu bij ons.



Ik denk direct terug aan de lijsten die wij via internet begin dit jaar hadden ontvangen. De Europese regering moest worden bericht dat wij het niet eens waren met hun import beperkende maatregelen. De vogelliefhebber stond op zijn achterste benen. De markt moest open blijven.
Hoe kwam het toch dat ik daar zo veel moeite me had? Dat ik die petitie niet heb getekend. Het gaat wel meer dan veertig jaren terug. De winkels zaten vol met Napoleonnetjes, Oranjekaakjes, Blauwfazantjes en ga zo maar door. Voor 10 Gulden had je een koppeltje. Waar kwamen ze vandaan? Vroeg ik mij af. Het antwoord was duidelijk. De armoedige negroïde Afrikaan ving deze vogeltjes voor enkele stuivers en had er een goede boterham aan. Van de 5000 gevangen vogels kwamen er enkele honderden aan die bij ons in de volière kwamen en waarvan er na een half jaar nog slechts enkele leefden.
Dat was duidelijk niet mijn ding. Ik vond het prachtig dat verschillende liefhebbers ermee kweekten in Nederland. De prijzen liepen inmiddels op tot 175 euro per koppel. Geen enkel probleem, wij werden onafhankelijk van de import. De vogels kwamen in een prijsklasse dat men zijn of haar uiterste best deed om de vogels alles te geven wat ze nodig hadden. Heel snel als wij vogels in gevangenschap kweken komen de mutaties aan de orde. En daarmede vele varianten op de natuurkleur. Als wij zien wat wij nu voor gamma aan mogelijkheden hebben dan hebben wij geen enkele import nodig! Denk ik dan. Maar waarom zouden wij dan nog die ene soort willen hebben die in de natuur het heel erg moeilijk heeft om te handhaven? Waarom zou deze met honderden gevangen moeten worden om enkele in de volière op te vangen en te proberen of ze in leven willen blijven?
Neen, dat is naar mijn mening nergens voor nodig. Wij hebben vele Gould Amadines die in de natuur inmiddels bedreigd is en alhier met natuurbroed de beste resultaten heeft. Pleegouders zijn helemaal niet meer nodig en deze pleegouders zorgen ervoor dat de vogels een totaal verkeerd karakter ingeprent krijgen.
Onze putters of Barmsijzen hebben echt geen gevangen vogeltje meer nodig.
Blijft dat er grijze eekhoorns of halsbandparkieten, agapornissen enzovoorts gewoon in onze natuur zich kunnen handhaven en voortkweken. Dieren die in onze habitat geen vijanden hebben en rustig hun gang kunnen gaan. Onze wilg blijkt makkelijker verteerbaar dan de Australische Gummy tree (eucaliptus). In Arnhem en omstreken zijn wilde kanaries gesignaleerd. De vele sites van vogelspotters geven er melding van. Duidelijk is te zien dat de agaat hier achter zit dus een gedomesticeerde vogels.
Wat gaan wij toch slordig met onze dieren om. Schildpadden in de gracht. Krokodillen in het park. Slangen in het toilet en ga maar door. Nog even en ik wordt gebeld: “Constant er staat een giraffe in mijn tuin…………..”
Neen die is niet van mij!
Artikel opgenomen in 'Prietpraat' van Vogelvereniging Beckum