Mijn foto
42 x WERELDKAMPIOEN Liefhebber van het kweken van kleurkanaries (ook zebravinken en gouldamadines) en het creëren en ontwikkelen van nieuwe kleuren. Ieder jaar opnieuw iets nieuws, mooier, anders! The FINEST CREATIONS noemde eens een Engelsman mijn vogels. In het Italiaans: I CREATURA PIU ATTRAENTA en dat klinkt nog mooier. Contact: constant@vansanten.it

dinsdag 3 februari 2015

63e Mondial 2015 Rosmalen

Zeer verheugd ben ik met 16 medailles, verkregen op de 63e Wereldkampioenschappen te Rosmalen, januari 2015.
6 wereldtitels, 3x zilver, 7x brons, 4e beste kweker van Nederland (nrs 1-3 zijn kwekers andere soorten); totaal nu 34 wereldtitels; een specificatie vindt u in de rechterkolom.


foto P. Onderdelinden



Een geweldige ervaring, een geweldige organisatie, geweldige vrijwilligers. Overal mensen met een lach en vriendelijk woord, ondanks de lange dagen en toenemende vermoeidheid. Mensen die met liefde en passie verder keken dan hun opdracht. Zover, dat zelfs de gezondheid van enkelen bewaakt moest worden.












De keurmeesters die hun beoordeling omzetten in een keurbrief met vele handtekeningen en stempels als er winnaars werden toegekend. Het toezicht houden namens de COM bij de sectie kromsnavels. Het waren 10 lange, koude dagen vol passie.
Hartelijk dank aan allen die dit mogelijk maakten.

Zie voor diverse videoverslagen klik hier en
de volledige uitslag/ palmares klik hier  


De tentoonstelling was in het Autotron, ik moet erkennen dat ik tevoren angst had voor de hoeveelheid bezoekers in deze hal. Dat er vijfduizend vogels minder waren vanwege alle vogelgriep zaken, was een voordeel in de beschikbare ruimte in de hal. De hal heeft voor een vogelshow een buitengewoon aangename indeling met de verschillende ruimtes en verdiepingen. Hulde voor de veelheid aan zitjes en eet- of drinkgelegenheden. Dat verbeterde de sfeer nog eens extra en de Nederlands-Belgische frituur ontbrak evenmin in het tussenstuk van de grote hal naar de verkoop.

De verkoop was voor Nederlandse begrippen uniek. Er waren niet alleen vele buitenlandse kwekers en handelaren aanwezig, maar helaas ook hun gebruiken. Veel te veel vogels in veel te kleine kooien en dan ook nog eens kooien welke niet aan de huidige normen en eisen van dierenwelzijn beantwoordde.
Vandaag de dag willen wij ruimere transport kooien met stokken en goede drink- en eetvoorziening. Daar ontbrak het aan en daar had de organisatie echt op mogen treden.
 
foto B. Yeves
Al met al werd Mondial 2015 te Rosmalen een feestje voor de gehele Nederlandse liefhebberij. Iets waar wij zeker graag wederom naar uitzien. Een goede uitdaging voor de NBvV die als grootste vogel organisatie ter wereld haar laatste wereldshow in 1993 te Breda organiseerde, al weer 22 jaar geleden. Indien de NBvV zich voor 1 juli kandidaat stelt zal men mogelijk in 2020 of 2021 een show toebedeeld krijgen. Dat is dan bijna 30 jaar na dato. Met recht mogen wij dan eerder niet van een uitdaging, maar van een verplichting spreken naar de ongeveer 35.000 leden.

 

Drie jaar COM


 
Drie jaar heb ik als bestuurslid van de COM getracht respect en samenwerking te verbeteren, zonder macht van bovenaf, gelijkheid, zodat er meer mogelijk zou zijn om (vooral de kleine) landen bij te staan in de ontwikkeling van de vogelliefhebberij.

Soms was het ‘oorlog’ en frustraties, meestal had ik plezier en voldoening; een periode waar ik de meelopers van mijn vrienden heb kunnen scheiden, volwassen mannen die na de uitslag van mijn herverkiezing (tijdens het congres op de WK 2015) met tranen in de ogen stonden en zich verslagen voelden. Dat deed me zeer. Voor hen en de liefhebbers in hun land. Ik hoop van harte dat zij in de toekomst zullen krijgen wat ik met een ieder voor heb, samenwerken op gelijk niveau. Ik heb mijn best gedaan maar mijn werk was niet klaar; de landen hebben gekozen en we zullen niet moeten afwachten wat er gaat gebeuren. We leven in een democratie dus laat uw stem horen, blijft u inzetten voor uw liefhebberij, uw vereniging, uw bond, uw land, uw medeliefhebbers van over de gehele wereld.

Voor velen is de strijd nog niet gestreden.

ProtestTurkijë

Januari 2015 Protest Turkije  *English version see below

De hectiek van december 2014 zette zich in januari 2015 voort. Het is algemeen bekend dat ik zeer laagdrempelig bereikbaar ben en vanuit het binnen- en buitenland deed men een beroep op mij. Ook de organisatie van de Wereldkampioenschappen.

Als je echter zelf werk te doen hebt én kweker én tentoonsteller bent (en dan heb ik het nog niet over een privéleven), kan dat problemen opleveren. Dat deed het dus ook. De hoeveelheid telefoontjes en mails is niet te tellen, steeds moest er wat geregeld, opgelost of gecoördineerd worden. Een middag had ik afgeblokt om mijn vogels voor de WK te kuisen. Ik had op die middag de tweede vogel (van de honderd) in mijn hand toen de telefoon ging. De Turkse delegatie met vogels stond op Schiphol en mochten er niet in. “Er staat een mijnheer met bijna 500 vogels aan de grens. Met papieren die alleen voor kanaries zijn maar er zitten vele andere soorten in het transport waarvan de papieren niet juist zijn”.

Vanaf dat moment ging ik van de ene telefoon naar de andere, zond mails, sprak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA)- medewerker op Schiphol, had contact met het Ministerie van Economische Zaken en Landbouw, steeds weer terug koppelend met de organisatie in Rosmalen en de Turkse delegatie op Schiphol.

Hoe kon dit zo misgaan? Alles hadden wij tevoren goed besproken met de autoriteiten in Nederland, met de COM en met de Turkse bestuurders, juist om dit te voorkomen. “Kom niet met het vliegtuig; alleen als je 93 mensen in het vliegtuig hebt die ieder vijf vogels meenemen. Kom niet vanuit Istanbul. Ga liever met een auto. Zorg dat je de juiste papieren bij je hebt. Probeer de problemen van Turkije van de afgelopen vijf jaar te voorkomen.
NU heerst er in Europa vogelgriep en men zal niet clement zijn.” Enzovoorts enzovoorts.

Om clementie hoefde ik niet te vragen, regels zijn regels. Men kon na vier uur onderhandelen weer vertrekken met een grote boete op zak. Tja als je dan in Turkije terug komt en je moet de liefhebbers uitleggen wat er gebeurd is, dan is het wel heel simpel om te zeggen, dat je een stugge dierenarts aan de grens hebt gehad en dat Constant van Santen NIETS heeft gedaan om de Turkse vogels binnen te krijgen (met hun protest op sociale media en op de show tot gevolg). En daarom vertel je ook, dat je NIET op Constant op het congres gaat stemmen. Er was op dat congres één land/stem te weinig die voor mij stemde. Nu, dan hebben ze hun zin.

Ik ook, want ik ben nu vrij man en hoef niet meer mijn liefhebberij achter te stellen voor mensen die niet eerlijk zijn en vooral liegen om hun eigen positie te behouden.


January 2015, the Turkish protest  

The hectic of December 2014 continued in January 2015. It is well known that people can contact me low-profile and they did that home and abroad. Such as the Organisation of the Worldshow.

However, with a job and as a breeder and exhibitor (I don’t talk about my family live), it can give a lot of problems, and it did. The amount of telephone calls and e-mails… all the time something needed to be arranged, solved, or coordinated. One afternoon was blocked for controlling my show birds. That afternoon I had the second bird in my hand (out of hundred), when the telephone rang: border-security.

The Turkish delegation arrived at Schiphol-airport and their access was denied. “There is here a gentleman with 500 birds at the border. With papers only for canaries but there are several other species in the transport and the documents are no good”.

From that moment on the phone didn’t stop, e-mails were send, I spoke with the Dutch Authorities (VWA) employee at the Airport, had contact with the Dutch Ministery of Economic Affairs and Agriculture, always connected with the organization in Rosmalen and the Turkish delegation at the Airport.

How this could went so wrong? Everything was well discussed with the Dutch Authorities, with the COM and the Turkish delegation, just to prevent this issue. “Don’t come alone if you travel by plane, but 93 persons can bring 5 birds each (European law). Don’t take the plane from Istanbul, or travel by car. Be sure that you have the correct documents with you. Try to prevent the problems of Turkey by the last 5 years. At this moment the bird influenza is active in Europe”, etcetera etcetera

It was no use to ask for leniency, rules are rules, law is law. After four hours of negotiation they could leave with a hefty fine.  Well, after arriving in Turkey, you must explain this all to the breeders; it’s very easy (low/out of order) to say that you’ve met a stiff vet at the border and that Constant van Santen had done NOTHING to get the Turkish birds into the country (with their protest at the social media and at the show). And for that reason you also speak around that you will NOT vote for Constant van Santen at the Congress. There was one vote/country too short for my re-election. Well, they have got it how the wanted.   

I’m pleased too, because I’m free again and don’t put my hobby into the background for people who are not being fare and above all lie to keep their own position.