Mijn foto
42 x WERELDKAMPIOEN Liefhebber van het kweken van kleurkanaries (ook zebravinken en gouldamadines) en het creëren en ontwikkelen van nieuwe kleuren. Ieder jaar opnieuw iets nieuws, mooier, anders! The FINEST CREATIONS noemde eens een Engelsman mijn vogels. In het Italiaans: I CREATURA PIU ATTRAENTA en dat klinkt nog mooier. Contact: constant@vansanten.it

woensdag 31 december 2014

2014-2015

Het was een enerverend en vooral druk vogeljaar 2014. Diverse bezoeken werden afgelegd aan het buitenland, in functie van de COM, maar ook als liefhebber/kweker heeft het reizen me veel tijd gekost. Tijd, die ik anders aan de kweek had kunnen besteden, een liefhebberij die nogal eens onder druk staat.
Al met al kan ik terugkijken op een positief jaar.
Het begon met maar liefst 7 wereldtitels op de Wereldshow 2014, januari in Bari-Italië. Voor de COM was ik ook daar in functie, aanwezig in Marseille, Italie, Turkije, Tunesie, Spanje.
Successen zijn geboekt bij landen waar het wat rommelde of die steun nodig hadden. Zij kunnen ook positief verder. De vogelgriep waar Nederland en landen om ons heen mee te maken kregen.
2015 zal beginnen met de Wereldschow in eigen land, Rosmalen, van 22 t/ 25 januari. Al een week eerder zal het COM-bestuur daar aanwezig zijn om de keurmeesters en de organisatie bij te staan. Tijdens het congres, waar u ook aanwezig kunt zijn, vinden (her-)verkiezingen plaats.
De tentoonstelling gaat één groot feest worden, met ruim 22.000 vogels in de wedstrijdklasse, ingezonden door 2700 inzenders uit 21 landen. Graag maak ik tijd vrij om u daar te begroeten.
Maar eerst thuis uitrusten, met bollen en bubbels. Proost!
U allen wens ik een gezond en succesvol 2015.

 

zondag 23 november 2014

Internationale COM Kleurkanarieshow Leuven VvNK


De jaarlijkse COM show, na Mechelen nu in Leuven, van de VvNK te Geel is een hoogtepunt op de internationale Show -kalender. Liefhebbers geven aan dat daar “met het mes op tafel" wordt gespeeld. Men bedoelt daar natuurlijk geen kwaad mee maar wel dat men alle best doet om goed voor de dag te komen.

Dit jaar had ik geen goed gevoel over het meedoen aan de show. Eigenlijk te vroeg in het seizoen, helemaal als het zo’n jaar is dat de vogels niet snel door de rui heen komen. Het verloop van het seizoen zat daar niet in mee. Ik moest echter in de maanden september en oktober nogal wat COM en andere zaken doen waardoor de vogels meer door de oppasser werden aanschouwd dan dat ik dat helaas zelf kon doen. Enfin een tiental dagen voor het inbrengen had ik eindelijk wat tijd om eens naar de vogels te kijken en ze enigszins te soigneren.

Veel te weinig natuurlijk en ondervond dat het uitsluitend in een kooi  stoppen te weinig was. Veel rui nog, een witte nagel, een kromme nagel of teen en ga zo maar door en het aantal geselecteerde vogels liep snel terug.

Iets meer dan 100 vogels had ik in alle hoogmoed ingeschreven. Van alles wat. Een vierhonderd en vijftig jongen gekweekt inclusief split vogels enzovoorts. Dan is een vierde van het totaal wel erg veel. Ik bracht de vogels in en vooral niet te veel rommelen. Ze moesten zich maar tonen zoals ze zijn. Overigens had ik daar toch geen tijd voor want als je bij het inbrengen eerst de kooien in gereedheid moet brengen en dan de vogels moet zoeken en in de juiste kooien te doen, dan heb je wel even de tijd nodig. Vooral als je het wat minder ziet; die kleine lettertjes.

Gelukkig in de avond dan toch gereed en alles afgegeven. Laat jij je vogels maar staan, die brengen wij wel direct weg naar hun plaats. Dan is het afwachten. Ik wil nooit met de keuring bezig zijn of lijntjes hebben hoe het gaat. Ik zie het wel als de lijst op internet komt te staan.
 
 

ZESTIEN x goud bleek enkele dagen later. Trots als een Pauw en snel begreep ik dat het de meeste overwinningen van de show moesten zijn. Na vele jaren eindelijk eens een keer eerste in het medaille klassement. Toen de catalogus uit kwam bleek de telling van de organisatie verkeerd en stond ik onder Carlos Moja (vijftien goud) op de gedeelde eerste plaats. Geen gek gezelschap natuurlijk maar het aantal klopte niet. Jammer! Dat kan niet meer gewijzigd worden; rectificatie op de show komt niet meer leesbaar in een catalogus. Voorts bleek er een Bruin geel ivoor stam 371 punten te hebben maar “Gedeclasseerd”. Keurmeester en ik verschilden van mening over de intensiteit van de vogels. Geen geel ivoor zichtbaar op kop, rug en rond de aars wit dus een schimmel stam. De keurder gaf Intensief aan. Verkeerd ingeschreven en de stam deed niet meer mee terwijl het aantal punten ver boven de rest uit stak. Voorts nog een foutje met het inkooien gemaakt en een mooie Isabel Opaal gele deed evenmin voor niets mee. Dat zijn zo maar enkele van die zaken die gebeuren. Het mag wel gezegd worden dat een vogel of stam die gedeclasseerd wordt niet “gediskwalificeerd” wordt, zoals in de catalogus werd vermeldt. Daar is een groot verschil tussen. Het betreft een andere "(inschrijf-)klasse". Ook daarvan bij de organisatie voor de toekomst maar melding van gemaakt.

De internationale COM show van de VvNK is overigens een van de best georganiseerde shows. Helemaal op het gebied van kleurkanarievogels, enig in zijn soort. Dit keer met een wat kleinere deelname. Maar absoluut ieder jaar weer als eerste op de kalender geplaats.

Dit jaar gaan wij met zijn allen op naar de Wereldshow in eigen land (Nederland). Hopen dat de vogelgriep niet, zoals de laatste keer dat Nederland het Wereldkampioenschap zou gaan houden (2003), het verloop in de war stuurt. Voor volgend jaar staat de VvNK show natuurlijk alweer in de (nieuwe) agenda.

donderdag 20 november 2014

Reggio Emilia 2014


De kruitdampen van de keuringen zijn inmiddels opgetrokken. De uitslagen bekend. U kunt de uitslagen van de enkelingen, de stammen en de speciale prijzen vinden onder deze link. (click for Palmares/results)

Indien u naar de markt van Reggio Emilia Show wenst te gaan dit weekeinde is het verstandig om even de site van de SOR, Societa Ornithologica Reggiana, te bekijken. Daar kunt u de verkoopkooi nummers, de tafel nummers of de stand nummers van de verkopers vinden. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker voor u.

zondag 19 oktober 2014

Vogelvreugd oktober 2014

In het tijdschrift Vogelvreugd van de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders ANBvV, uitgave oktober 2014, stond dit artikel. Klik op de foto om te vergroten.

maandag 13 oktober 2014

Open brief aan alle Kleurkanarieliefhebbers


“QUARZO en MOGNO”

Ik maak thans deel uit van het Comité Directeur van de Confederation Ornothologique Mondial. Al meer dan 25 jaar neem ik deel aan COM Wereldkampioenschappen en heb de structuren van de regelgeving van de kleurkanaries mij volledig eigen gemaakt.

De manier waarop gedacht wordt, de manier waarop de standaard logischerwijze is opgebouwd en wordt gehanteerd.

Deze zomer in een bespreking met de OMJ, het onderdeel voor de keurmeesters en technische zaken binnen de COM, moest ik constateren dat geheel van de logische regelgeving werd afgeweken en de al bestaande onduidelijkheden binnen de kleurkanarie liefhebberij zeer werd bevorderd.

Ik ga even terug naar een vijfenveertig jaar geleden. Kwam regelmatig bij een kennis in Veenendaal, die kleurkanaries kweekte. Vele nieuwe kleuren en combinaties daarvan. Een absolute voorloper in de ontwikkeling van de nieuwe kleuren binnen onze kanariesport. Aldaar kwam ik vogels uit de zwarte groep tegen die zeer grijs in presentatie waren. Zelfs deze poppen hadden geen bruin! Ik had niet veel geld want was nog een tiener, maar kon toch zo’n vogel verkrijgen. Het is mij helaas niet gelukt om deze te laten kweken. Het vervullen van de Militaire Dienstplicht was een grote handicap in deze.

De meeste, en misschien wel allen, van deze vogels werden door een handelaar/kweker uit Frankrijk, Dhr. Ascheri, opgekocht en onder meer naar Zuid Europa doorverkocht.

In Italië werd in de tachtiger jaren met agaat mozaïek vogels gekweekt, die evenmin nog bruin hadden en zeer helder van uiting waren. Dit karakter van de vogels werd naar andere kleuren van vogels overgeheveld. Geleidelijk ontstonden er meer en meer kleuren met heldere uitingen zonder bruine phaeo melanine. Zelfs bestond er in Italië een klasse van gepigmenteerde rood-ogen volledig gemelaniseerd maar zonder uiterlijke kleur. Dit waren vogels die naast hun normale kleur een tweetal factoren hadden: een die de bestreping weg muteerde (de phaeo actor) en een die de phaeo weg muteerde. Zie later meer.

Deze vogels kweekten wij ook regelmatig uit de kweek van bijvoorbeeld Agaat mozaïeken en agaat pastel mozaïeken. Sommige kwekers hielden deze vogels in de kweek omdat men dacht dat deze voor de heldere uitmonstering zorgden en anderen selecteerden deze vogels uit.

In begin van de negentiger jaren werd vanuit Spanje, door verschillende kwekers in Europa, Onyx kanaries aangeschaft veelal in de zwarte reeks. De Onyx mutatie was bij de heer Bernardino Yeves in Spanje ontstaan en door de heer Bellver Lorenz verder ontwikkeld. Wij probeerden deze mutatie over te hevelen naar Bruin en Agaat. Vanuit de na-kweek van de agaat kweek met Onyx, verkregen wij vogels in de zwarte groep met een opmerkelijk heldere ondergrond en zeer contrasterende bestreping. Ik zelf selecteerde deze vogels uit, omdat deze het criterium van de Zwarte reeks niet bij zich droegen. Van de Zwarte reeks werd immers een optimale oxydatie van de melanine gevraagd. Een optimale aanmaak van het zwart in de bestreping en een optimale aanmaak van de kleur in de ondergrond en vermenging met het lipochroom.

Als het Bruin (phaeo) weg valt dan wordt niet alleen de ondergrond lichter maar ook de lipocroomkleur die een vermenging met de phaeo op dat moment mankeert.

Anderen gingen door met de kweek van deze heldere vogels in de zwarte reeks. Door het grotere contrast en het afwezig zijn van bruine phaeo werden deze vogels door vele keurmeesters zeer hoog beoordeeld en zowel op Wereldkampioenschappen als op de Landelijke kampioenschappen scoorden deze vogels vaak hoog. 

De eigenschap van deze vogels en die van de heldere agaten of de vogels die daar van afkomstig waren, bleek, dat de bestreping intensiever van kleur was (dus meer melanine bezat) en dat zij steeds meer pigment aanmaakten.

Inmiddels was deze factor overgeheveld naar Isabellen, Satinetten, Eumo’s, Topazen en noem maar op. Het pigment van de vogel werd talrijker en het pigment begon meer en meer vanaf de snavel terwijl de flanken steeds beter bezet werd door bestreping.

De invoering van de Internationale standaard voor de kleurkanarie hield ook een andere uiting van de vogels in. Er werd om meer bestreping gevraagd en bij de Zwart- en Bruin reeks moest deze zelfs ononderbroken lang en van maximale breedte zijn. Beide maximaal geoxideerd.

De agaten en Isabellen onderbroken en kort maar wat breder en duidelijker dan voorheen. Het onderbroken karakter sloot precies aan op het karakter van de reeds eerder genoemd helder makende factor. Ook in de Zwart reeks waren deze heldere Zwarten veelal meer onderbroken. Later bleken de heldere Bruine ook meer onderbroken.

Deze factor zorgde er intussen voor dat de keurnormen werden verschoven. Minimale phaeomelanine in een kleur werd GEEN phaeomelanine. De completere pigmentering hield een kritischer beoordeling op dat punt in.

MAAR DAAR GING HET WEL MIS!

Men ging gemuteerde vogels beoordelen alsof het niet gemuteerde vogels waren. Men ging zelfs de standaard van een klassieke vogel wijzigen aan de hand van de gemuteerde vogels.

Zo werd in Italië voorgesteld, dat de poten van de klassieke agaat vogel helder, zonder melanine uiting moest zijn. Ietwat gemelaniseerde poten of wat donkerder nagels werden niet toegestaan ondanks dat er een maximale uiting van het pigment gevraagd werd. Volledig op kop en flank aanwezig en maximaal zwart in de bestreping. De Agaat Rood Mozaïek en de Agaat Geel Mozaïek hadden de factor inmiddels op de Agaat Witte vogel overgebracht. Deze kreeg een witte bijtint in plaats van de lichtgrijze bijtint, ontstaan door een beetje phaeo gecombineerd met een blauwfactor en wat intensiviteit die een egale compacte kleur op leverde. Het pigment werd echt zwart, volledig compleet en het contrast optimaal. Een hele mooie vogel, maar niet meer beantwoordend aan de standaard, geen klassieke agaat witte meer maar een mutant.

De goede Agaat Rode en Agaat Gele vogels moeten voor de juiste lipochroomkleur nog steeds dat beetje phaeo enzovoorts blijven bezitten en zijn veelal nog steeds klassiek. Maar hebben wel licht gemelaniseerde poten en nagels. Omdat dit nog de klassieke vogels zijn. De Technische commissie van de kleurkanaries in Italië heb ik gevraagd, mij een goede Agaat Rode of goede Agaat Gele te tomen met de door hen gevraagde heldere poten en nagels. Het is hen nog niet gelukt mij deze te presenteren.

Wij als liefhebbers zitten er wel mee dat deze regel, geheel tot ongenoegen van de noordelijke landen, in de OMJ is overgenomen.

Deze mutatie heeft, als aangegeven, veel goed gedaan voor wat betreft de helderheid, het contrast en de toename van de tekening op onze kleurkanarie. Maar wij hebben het wel over een mutatie. Een mutatie welke eerst in Italië MONO-melanine genoemd werd en in Spanje vanaf de negentiger jaren AZUL. Zo langzamerhand hebben wij de term AZUL overgenomen. Niet te verwarren met AZURO wat in Italië staat voor blauw(factor). In Duitsland had men het over DER BOBBELTE OPTISCHE factor als alternatief voor de enkele optische factor zijnde de aloude blauwfactor(of structuur ). Deze benaming was nog meer verwarrend, immers er was niets optisch aan maar gewoon een keihard werkende factor.

Goed, wij weten inmiddels dat het een factor is die geen phaeo toont, een meer completere –en intensievere- bestreping heeft en steeds meer bestreping aan maakt. 

Dat karakter werd derhalve ook naar andere mutatie vormen overgeheveld. Vanuit de klassieke agaat naar de agaat opaal.  Wij zagen een meer grijs pigment, completer en meer contrastrijk. Eerder al genoemd de Topaas, de Satinet, de Eumo. Maar nu ging die ook in combinatie met Zwart Onyx en Zwart Opaal. Door de standaard wijziging dat de Onyx in de ondergrond zo zwart mogelijk moest zijn, zijn  verschillende kwekers daar ondertussen van afgestapt. Maar bij de Zwart Opaal werd de zilvergrijze bestreping eerst grijs, daarna donkergrijs en op dit moment nagenoeg zwart. Dit in combinatie met die talrijkere bestreping enzovoorts. De Intensievere bestreping (verzwarting in dit geval) hield ook in dat de donkerder bestreping niet meer in contrast stond met het mutatiekenmerk van opaal dat de ligging van de melanine naar de onderkant van de pennen is gegaan. Door deze gelijkmatiger verdeling van de melaninen in de (grote) veer kon de bevedering ook strakker blijven dan bij de opaal met een donkerder onderkant en een lichtere bovenkant van de veer.

De Zwart Opaal in combinatie met de AZUL factor werd de QUARZO. Vanzelfsprekend ontstond ook de Bruin Opaal met de AZUL factor. De bestreping was markanter maar was niet meer grijsachtig. Deze werd licht bruin iets roodachtiger aan doend. Eind vorig jaar op een internationale COM tentoonstelling te Torremolinos in Spanje bleek al meer dan 80% van de Bruin Opaal vogels met AZUL te zijn. In Brazilië noemt men de Bruin Azul Opaal “MOGNO” naar de mahonie achtige kleur van de bestreping.

De QUARZO als de MOGNO kenmerken zich wel als vogels die een zeer brede bestreping hebben. Soms slechts drie brede rijen op het dek. Wij als kanarie liefhebbers zijn gek op nieuwigheden en proberen elke uitdaging ter hand te nemen zo ook deze ontwikkeling in onze vogelliefhebberij.

In de aanhef van dit artikel gaf ik aan, dat ik gewend ben geraakt in de denkpatronen van de COM/OMJ. Zo accepteert men bij de kleurkanaries geen MUTATIECOMBINATIE. Iets wat bijvoorbeeld een Zebravinken liefhebber als “volledige gekte” zou bestempelen. Deze zijn bezig met tripels, quattro’s en quintetten!

Enfin, bij de kleurkanaries dus geen mutatiecombinaties waardoor een zeer mooie en herkenbare kleur als de ZWART PASTEL OPAAL niet gevraagd wordt. Tijdens de komende COM Wereldkampioenschappen 2015 te Rosmalen zullen echter ter erkenning van de kleur MOGNO de eerste presentatie aan de keurmeesters, Technische Commissie en publiek plaats vinden. De procedure voor de erkenning van de MOGNO is door Brazilië aangevraagd. Later zou de QUARZO door Italië worden aangevraagd en ook die procedure gestart worden.

Dat snap ik helemaal niet meer. Eerst hebben wij het hier over een mutatie combinatie van OPAAL en AZUL en ten tweede spreken wij over een gelijke kleur; een in de reeks zwart en de ander in de reeks Bruin. Normaal is dat hetzelfde  evenement in de kleur als EEN procedure wordt gehanteerd. Of dat nu een mutatie van Topaas (in zwart, agaat, bruin of isabel) of Jaspes (in Zwart Bruin of Agaat) is, alle procedures omvatten de mutatie en in dit geval dus “combinatie” daarvan.

Ook wordt de naam meestal toegekend aan de mutatie in de hoofdreeks (dus zwart) en niet in een van de andere groepen (zoals bijvoorbeeld bruin).

Deze afwijking van het beleid in de OMJ, heeft echter niet het gevolg, dat men in de OMJ van het standpunt , dat men geen mutatie combinaties wil, af stapt. Dat is voor de liefhebberij geen duidelijk beleid.

Ook moet men duidelijkheid gaan verschaffen in al die kleurvormen die thans met de AZUL factor voorkomen en naar het keurgedrag daar wel gewenst zijn. Men gaat nu een vorm van de AZUL factor erkennen. Maar is men nu dan ook niet verplicht deze factor in die andere kleuren te erkennen?

Wat te doen met de Agaat Rood Mozaïek, de Agaat Geel Mozaïek, de Agaat Wit?

Wat te doen met de Isabel Rood Mozaïek, de Isabel Geel Mozaïek, de Isabel Wit?

Wat te doen met de Agaat Pastellen?

Wat te doen met de Isabel Pastellen?

Wat te doen met de Agaat Opalen?

Wat te doen met de Isabel Opalen?

Wat te doen met de Topazen?

Wat te doen met de Eumo’s?

Wat te doen met de Jaspe?

En ga zo maar door.

Het gaat mij er niet om, dat wij al die mooie kleuren die met de AZUL factor zo prachtig tot uitdrukking komen, terug met phaeo moeten brengen. Het gaat mij er wel om dat men met duidelijkheid moet komen. Wat te doen met dit fenomeen. De AZUL factor die reeds verweven is in onze gehele liefhebberij.

Het gaat mij er om, dat wij de mutatie AZUL moeten erkennen en beschrijven zodat de liefhebbers met dit element kunnen omgaan en in het denkpatroon opnemen. Dat hierdoor de zaak weer overzichtelijk wordt en bij vaststelling der standaard geanticipeerd wordt op de factoren die bij een kleur aanwezig kunnen of moeten zijn!

Vanzelfsprekend is een klassieke Agaat Rood Mozaïek, met een beschrijving in de standaard “dat deze zo min mogelijk bruine phaeo moet hebben”, in tegenstelling tot een Agaat AZUL Rood Mozaïek, “welke geen phaeo mag tonen”, een onuitvoerbare zaak. Door het bestaan van het fenomeen AZUL, zullen wij wel kunnen beschrijven dat deze of die kleur het beste tot uiting komt met of zonder de AZUL factor.

Zulke zaken biedt de liefhebber veel vastigheid en duidelijkheid. Wij kunnen niet zeggen dat de liefhebber dat zelf maar uit dient te vinden. Blijft natuurlijk dat er AZUL vogels zijn die apart wel degelijk in het vraagprogramma kunnen worden opgenomen, zoals de Agaat AZUL Witte en dergelijke.

De verwevenheid van de AZUL factor bij onze kleurkanarie liefhebberij vraagt derhalve om een heroverweging van hetgeen wat wij in de afgelopen decennia hebben laten liggen. Daar is niets mis mee, maar zal zeker tot meer duidelijkheid voor kweker en keurder leiden.

Ik wens u veel succes en plezier met de kanarieliefhebberij.
 
Wilt u reageren, dan kan dat via email constant @ vansanten.it (spaties voor en na @ weghalen)


maandag 6 oktober 2014

Nederlandse Zebravinken Club NZC



Van 2-5 oktober werd in Veenendaal weer gestreden om de kampioenschappen NZC. Veel deelnemers, veel prachtige vogels in verrassend goede conditie en kleur, veel bezoekers uit binnen- en buitenland. De kampioenen en prijswinnaars kunt u vinden op de website http://www.nederlandsezebravinkenclub.nl/

Wegens mijn 25-jarig lidmaatschap van de Nederlandse Zebravinken Club ontving ik een jubileumspeld; ik zal deze met veel trots dragen. Heel hartellijk dank.

vrijdag 12 september 2014

Onze vogels blijven eten.... maar wat?

In diverse vogelbladen verscheen mijn artikel (soms in twee delen) over de voeding van onze vogels, o.a. bij de NKC. U kunt het geheel nog eens nalezen op hun website: http://www.kleurkanarie.nl/images/over_kanaries/constant.pdf

vrijdag 16 mei 2014

Yellow Shouldered Amazon Parrot (Geelschouder Amazone Parkiet)


Ja, ook in de Nederlanden zijn er bedreigde soorten vogels. Op Bonaire in het Caribisch gebied leven Geelshouder Amazone Parkieten. Deze worden nauw gevolgd in hun voorbestaan en er vinden terugplaats programma’s plaats. Kijkt u op de video voor meer informatie.

donderdag 27 maart 2014

Italia Ornitologica 2014


 
 
 
In the first number 2014 of "Italia Ornitologica" I saw a picture of one of my birds, underlined  as a WORLD CHAMPION. Yes, my Brown Red Intensive male became THE FISRT PRICE WITH 94 POINTS. It really was one of the best and one of the most oxidised birds in this series. Like as well the birds of the collections in the Brown Red Intensive birds became a world champion. My Brown Red Mosaics and the Black Red Mosaics were the most oxidised birds on the Show with the most FOND  and the most melanin. It’s a game. You win some and you loose some. But I was very pleased to see that the real quality did count.

Hope for a success another time by the Mosaics as well.

woensdag 12 maart 2014

Meeting between COM/OMJ and the Dutch organisation of 'Mondial 2015'


On the 8th of March we, the Committee Directive of the COM and the Committee Executive of the OMJ, had a meeting with the  Dutch organisation of the 2015 World Championships of the COM.
 
 

That event will take place in the Autotron in Rosmalen. All the halls will be used for the show and the special bird market. The Dutch organisation has a goal to reach the 30.000 species of birds on the Show. Which will make these Championships in the Netherlands the biggest of the World again.

Not only for competition but as well to look at the rare species it will be “the place to be”. All over the world bird people or ornithologists will look forward to this event and encourage others to be there. The show will be open for public from the 22nd of January till Sunday the 25th of January 2015.



The Dutch organisation did present the show and themselves dignified. The weather was splendid and gave this reunion already a good feeling for next January. Visitors from all over the world will spend more days over here, meet all their friends, have a tour to lots of locations in the Netherlands, enjoy a good Hotel and off course have a splendid time at the show.

All information will be on the site of the organisation www.mondialcom2015.com on this blog or by the Tourist information at Den Bosch (s-“Hertogenbosch).

Hope you all have a very good breeding season and look forward to your participation on the Show.
-*-*-*-*-
 
We, the members of the CD and the EC, are participating in our hobby as well. By a occasion like this it is fantastic to visit a breeder nearby of course. So I made an appointment with Allessandro Paparella to go to one of the best breeders in Gouldian Finches, Hein Gerritzen at Spijk. Further I went together with Carlos Ramoa to one of the best breeders of Bengalese Finches in the world, Fred Panjer. Looking at the birds, get information, make contacts for our work in the COM and of course to make friends!


 



Fred will help Carlos, one of the members who create the new standard of the Bengalese Finches, with foto’s and other information. Fred showed us his experiences in Japan where they create Bengalese Finches like Koi Carp (Karpers) in many different design. Discusions were made a lot to be learned. Fred did present the book of the Bengalese Finches of the Bengalese Finches Club in the Netherlands, signed by him, to Carlos.



Fred announced that, because of the 40th year of anniversary of the Bengales Finches Club (now together with the Longura’s and Ledbecks), there will be produced and published a special illustrated book of all colours, mutations and mutation combinations of these birds. This again will be a book to have for all bird people.
The present book is available by the Club site http://www.jmc-lonchura.nl/

 


zaterdag 1 februari 2014

The World Championships COM handed on to Organisation World Championships “Mondial 2015” Rosmalen-‘s-Hertogenbosch


We did look forward to the Championships in Bari-Italy. We did breed birds for the last year but the championships are behind us and the birds cannot be presented anymore. That’s the past. We have got to start again for our 2014 breeding which will be presented on the next World Championships which will be held in Rosmalen-‘s-Hertogenbosch, Graafsebaan 133.



Everyone will start with egg number one and young number one.
Breeding old colours again and try to make those better or breeding new colours, mutations or specific sorts. A challenge for every bird breeder. Every year again. Between the Championships and starting breeding the cleaning of rooms and cages will take some time but a rest is needed after the work which had to be done at Bari. Congresses, meetings, contacts with country delegations, diners, controlling work, welcoming new members, having a word with friends all over, and so on.I do shame a bit not having a proper look at the 26.000 birds at the show.

The support I have from all of you do give me the strength to continue the job and do the work as good I can do for you. I will remember the warmth of all of you.

Wish you a very good breedingseason and when problems, as a COM federation, please let the Committee Directive know it. We have got to be at your service!

woensdag 29 januari 2014

Van WK Bari 2014 naar WK Rosmalen-Den Bosch 2015


Bari, we hebben er een jaar naar toe geleefd, naar toe gekweekt en nu ligt het achter ons. De vogels zijn goed verzorgd door de Nederlandse convoyeurs en zijn weer thuis. 1 vogel kwam niet terug, die kreeg ongevraagd een andere eigenaar; dit soort mensen die menen andermans eigendommen toe te eigenen, schaar ik niet onder de liefhebbers. Het is een erg drukke periode geweest en zeker geen 11 dagen vakantie. Congressen, vergaderingen, diners, contacten met landen-vertegenwoordigers, verwelkomen van nieuwe leden, hen aan anderen voorstellen en de nodige informatie verstrekken. Controle tijdens de keuring en de show. Leuke en minder leuke momenten. Maar boven alles staan de contacten met de vele kwekers, bekenden, heel veel mensen die ik mijn vrienden mag noemen. Wederzijds respect omdat we bezig zijn met de hobby, in positieve zin, vooruitgang in de hobby, niet voor ons zelf als individu maar in het belang van ons allemaal.


Donderdag vernam ik dat mijn vogels ZEVEN GOUDEN medailles, 2 zilver en 3 bronzen hebben gewonnen. Ik was erg blij en voor een moment voelde ik niet de vermoeidheid en de stress. Het was een jaar van hard werk en veel disciplines. Al snel vervolgde de realiteit, het werk voor de COM, omdat jullie mijn vrienden zijn en we dezelfde hobby delen, gaf dat me kracht tijdens de minder prettige momenten. Dank voor alles.


De prijsuitslagen (Palmares) klik hier, sectie D=kanaries, sectie F1=zebravinken
Een foto-impressie van 11 dagen, met op de dag van vertrek een moment van ontspanning
Bekijk ook de foto's van B. Yves



De COM-vlag is overgedragen aan Nederland. We maken ons op voor de volgende Wereldkampioenschappen in Rosmalen. Ik roep u op om met de kweek daar rekening mee te houden en hoop van harte dat u onze liefhebberij wilt uitdragen, door in te schrijven en mee te doen. Tot ziens in Rosmalen-Den Bosch, januari 2015. (zie ook rechter kolom onder web-links)

zondag 5 januari 2014

62e Wereldkampioenschappen in Bari van start............

Op woensdag 16 januari, over 10 dagen moeten wij, de Nederlandse inzenders, de vogels afgeven bij een van de convoyeurs van Nederland, Bart en Rikie Braam, Pierre Stijnen, Huub Gerrits, Wiebe Zijlstra, Harry Weitering en alles overlaten aan hun goede zorgen. Wij kunnen eerst nog een laatste poging doen om de vogels beter in conditie te laten komen of er netter uit te laten zien.



In Italië is men al bezig met het inrichten van de hal, het organiseren van de benodigdheden en ga zo maar door. Check, check, dubbelcheck. Alles moet klaar zijn als de eerste gasten binnen lopen en de eerste vogels arriveren. Administratie, spullen, faciliteiten mensen en ga maar door. De spanning stijgt.
 
 
 

Het bijzondere voor ons is dat tijdens deze Wereldkampioenschappen de vlag zal worden overgedragen aan NEDERLAND, aan Rein Grefhorst als voorzitter van de organisatie van de Wereldkampioenschappen 2015 te Rosmalen-Nederland. En  dan……………neemt ook de spanning toe, want dan zijn wij aan de beurt. Dan ligt de klus bij ons. De kweek zal dan voor het jaar 2014 beginnen of is al bezig. Kortom, zoals gebruikelijk bij onze liefhebberij, steeds weer met de toekomst bezig en steeds weer opnieuw beginnen.

Alle deelnemers veel succes gewenst en geniet er van.

donderdag 2 januari 2014

World Championships at Bari: 26.015 birds


From January 17th   - 26th  , 2014 the World Championships for Bird Breeders will be organised in the fantastic Hall of the 'Fierra of Levante' in Bari, the south of Italy on the Adriatic coast. The Birds will be judged on January 20th, 21st and 22nd and the Show is open for public January 24th, 25th and 26th.

3.369 different breeders have entered the impressive number of 26.015 birds, mainly Canaries. More than 120 judges will be judging. It is all numbers, but the birds are most important. Originally from all parts of the world, mutated into different variety, postures and measures. Visiting is the only way to get an impression. Reading about it or looking at photo’s never will give the real picture.

For sure that specialists will go over to Bari to get the real impression, to be there and join the people and enjoy the possible victories.

Bari has an own Airport and the facilities are splendid. An event not to be missed.
Click at the picture, to see full screen