Mijn foto
42 x WERELDKAMPIOEN Liefhebber van het kweken van kleurkanaries (ook zebravinken en gouldamadines) en het creëren en ontwikkelen van nieuwe kleuren. Ieder jaar opnieuw iets nieuws, mooier, anders! The FINEST CREATIONS noemde eens een Engelsman mijn vogels. In het Italiaans: I CREATURA PIU ATTRAENTA en dat klinkt nog mooier. Contact: constant@vansanten.it

zondag 11 november 2012

12e Internazionale 'Cità del Palladio' - Vicenza
In Italië zijn maar liefst 12 Internationale COM wedstrijden per jaar. Een bekende is zeker die van Vicenza. Gebruikelijk is dat er jaarlijks een forse Duitse afvaardiging is; dit jaar waren er ook inzendingen vanuit Croatia en Slovenië. Totaal een 3600 vogels waarvan meer dan 1700 kleurkanaries en een 66-tal Arriciato Gigante Italiano. Een prachtige verzameling AGI’s van uitstekende kwaliteit bijeengebracht door de Speciaalclub AGI. 
85% van de vogels was de groep kanaries (Harzers, waterslagers, kleur en postuur), slechts 500 andere. Daarnaast een verkoopklasse van vogels in TT kooien, een vogelmarkt en vele commerciële stands.
Op die vogelmarkt viel mij het aantal sijzen erg op. Zowel Inlandse in allerlei mutaties en de Amerikaanse sijzen als zwartkop, zwarte, zwartbuik, kapoetsen en vele mutanten daarvan, Europese vogels en vele putters in groot en klein. Zo heeft iedere show zijn of haar eigen aardigheden.
Er werd onder kunstlicht op speciale tafels gekeurd. De keurmeesters werkten veel en goed samen. Discussies ontstaan er natuurlijk altijd en onder het kunstlicht was soms ook de vraag of er een blauwe waas vanwege het wassen over de vogel lag. Om zekerheid te krijgen en te voorkomen dat een vogel niet terecht zou worden veroordeeld (diskwalificatie volgens COM normen) werd er even buiten naar de vogel gekeken. Voor liefhebbers van witte en lipochroom mozaïekvogels oppassen geblazen dus voor de Wereldkampioenschappen.
Tijdens de keuring probeer ik als supervisor aan iedere keurmeester evenveel aandacht te geven, ongeacht de soort die wordt gejureerd. De keermeesters van de Harzers en de Waterslagers stelden het op prijs dat ik ook enkele keren bij hen op bezoek kwam, vanzelfsprekend gebeurde dat alleen tijdens het wisselen van de vogels (een sessie duurt 20 minuten).


Met de organisatie was er een goede samenwerking. Het viel mij op dat alles zeer netjes was schoongemaakt (zeker de kooien) en dat er de bekende watertanks met kraantje gebruikt werden om de vogels van het juiste frisse water te voorzien.Tijdens het keuren geen enkele kooi op de grond, alles op tafels.
Tevens werden mooie grote kooien gebruikt voor enkele postuurkanarierassen als de AGI, Noordhollandse en Parijse Frisé. De vogels lieten zien dat zij in deze kooien zich duidelijk op hun gemak voelden.Helaas werden er ook de zeer kleine Engelse kooien gebruikt voor de Glosters, Cresteds en dergelijke. Stom om te zien als zo’n grote vogel als een Crested, bij het van de ene naar de andere stok huppend, zijn kop tegen de wand stoot. Om maar te zwijgen dat het keren een kwestie is van buik inhouden, snavel intrekken en staart tegen de wand schuren. Neen, die mogen van mij echt wat groter!


De prijzentafel was gigantisch. Naast de vele bekers was er ook een stapel gevulde enveloppen met prijzen van 100 en 50 euro. En wat te denken van de vele 'medailles' in goud van verschillende gewichten. Vorig jaar hebben bijvoorbeeld enkele van mijn Italiaanse kennissen de plakjes in goud verkocht om daar nieuwe kooien van te kopen. Ik zal het bedrag dat ze ontvingen maar niet noemen om het voor velen onder u maar niet al te pijnlijk te maken. Je kon er ook een goede “middenklasser” van kopen.  In Italië verwacht men in ieder geval wel een behoorlijke prijzentafel die eigenlijk steeds uit klassementen bestaat. Het aantal eerste plaatsen, tweede en derde is voor de “reccord”.
Vicenza is zeker een show waar u eens een keer aan mee kunt doen of bezoeken. U wordt vriendelijk en gastvrij ontvangen en de sociale bezigheden rond de show zijn enorm. 

ReggioEmilia is de grootste COM show in Italië met dit jaar meer dan 20.000 ingeschreven vogels, dit jaar op 24 en 25 november, waar de verkoopmarkt centraal staat. Persoonlijk vind ik dat niet altijd het prettigste uitgangspunt om eens even lekker relaxed naar een show te gaan, daarom zult u mij daar niet vinden.

Foto's klik HIER
Palmares klik HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten