Mijn foto
42 x WERELDKAMPIOEN Liefhebber van het kweken van kleurkanaries (ook zebravinken en gouldamadines) en het creëren en ontwikkelen van nieuwe kleuren. Ieder jaar opnieuw iets nieuws, mooier, anders! The FINEST CREATIONS noemde eens een Engelsman mijn vogels. In het Italiaans: I CREATURA PIU ATTRAENTA en dat klinkt nog mooier. Contact: constant@vansanten.it

zondag 9 december 2012

Halfzijders

Door de jaren heen zijn er in allerlei verschijningsvormen “Halfzijders” ontstaan. Bij kleurkanaries, parkieten, zebravinken enzovoorts.
Een halfzijder is een vogels die meer of minder precies, de ene zijde een kleur heeft en de andere zijde een andere kleur. Dat gebeurt -zover bekend- door een verschil in één factor.


Reeds aan het eind van de zestiger jaren kweekte ik een bruine kanarie man die aan de ene zijde bruin-geel was en aan de andere zijde bruin-wit.
Die kanarie man heb ik toen aangehouden voor de kweek maar ik heb daar niets uit mogen kweken. Die vogel was precies door de helft, zes staartpennen wit, zes staartpennen geel, zelfs het geslachtsdeel was de helft geel en de andere helft wit.

Nu is het weer zover. Ik kweekte dit jaar een vogel die ik de ene keer als pop zag en een andere keer als man. Totdat ik de vogel enkele maanden geleden in mijn handen had en zag: ja hoor, dit is er weer een!
In dit geval is de vogel aan de ene zijde een man en aan de andere zijde een pop. Dat ligt een stuk moeilijker denk ik want een pop of man ben je niet alleen aan de buitenzijde maar ook van binnen. Ik ga de vogel vandaag maar eens opkooien om waar te nemen of die zingt als een man. Hoe zal die zich ontwikkelen als de vogel normaal broeds zou moeten worden? 
U begrijpt, ik zal er niets aan hebben voor de kweek, maar ik heb de vogel wel even aangehouden om het mee te maken. 

Op deze foto's is goed te zien dat ook hier precies door het midden de vogel voor de helft de tekening heeft van een Zwart Rood Mozaïek MAN en de andere zijde de tekening van een Zwart Rood Mozaïek POP, vooral in het masker, de stuit, de borst, de schouders.
Leuk en een bewijst dat onze liefhebberij altijd weer spannend is. De natuur bepaalt zelf wat het doet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten