Mijn foto
42 x WERELDKAMPIOEN Liefhebber van het kweken van kleurkanaries (ook zebravinken en gouldamadines) en het creëren en ontwikkelen van nieuwe kleuren. Ieder jaar opnieuw iets nieuws, mooier, anders! The FINEST CREATIONS noemde eens een Engelsman mijn vogels. In het Italiaans: I CREATURA PIU ATTRAENTA en dat klinkt nog mooier. Contact: constant@vansanten.it

vrijdag 16 augustus 2013

Kampioenschap Zebravinken Club 2013


Van donderdag 3 oktober tot zondag 6 oktober zijn er zeker weer minimaal 2500 zebravinken te bewonderen in de Veenendaalhal aan de Nijverheidsweg 8 te Veenendaal. Jaarlijks de grootste Show ter wereld op het gebied van Zebravinken waar niet alleen de absolute top te bewonderen is maar ook de grootste variëteit. Om de kwekers een steun in de goede richting te geven zijn er speciale klassen geopend om vogels met een buitengewoon model en formaat te showen of juist de perfecte houding te laten zien. Geen klassen die zo maar op het programma kwamen. Mondiaal wordt er hard gewerkt aan een verbetering van de fysieke aspecten en op COM niveau heeft men zelfs in de nieuwe standaard opgenomen dat een zebravink zich los en vrij van de stok moet tonen. Een vogel die op de stok hangt zal zelfs niet voor beoordeling in aanmerking komen.

Het aantal vogels is groot en daardoor de verscheidenheid van iedere kleur eveneens. Jarenlang heb ik de specialisten er attent op proberen te maken dat bij de klassen waarbij de poppen weinig tekening verschillen laten zien, op de juiste criteria streng beoordeeld moeten worden. In bedoel hierbij de poppen in de klassen zwartborst en zwartborst oranje borst en zelfs bij de Isabellen de isabel poppen, de oranjeborst isabel poppen, de isabel zwartborst en de isabel oranjeborst zwartborsten.

Vele keren hebben de vogels een andere staart tekening dan de klasse waarin zij ingeschreven zijn vereist. Toch valt hen in deze verkeerde klasse soms een goede beoordeling ten deel. Het enige echte kenmerk waarop deze vogels zich verschillen is de staart tekening. De overige verschillen als wat vleugel omzoming of wat mannelijke kenmerken op wang of flank zijn intermediaire verschijningsvormen en kunnen bij alle types voorkomen al of niet gewenst. Zelfs bij de mannen zien wij niet altijd de juiste staarttekening maar deze worden door alle andere tekeningvelden gedomineerd en is de herkenning vele keren makkelijker.

Bij de mannen zie ik overigens helaas vaak bij de zwartbosten geheel gepareld overgoten borsten terwijl het mutatie kenmerk ”Zwart”borst is. Dan willen wij wel graag een zo; n zwart mogelijke c.q. bruin mogelijk borst zien met zo weinig mogelijk wit. Dat de vogel ook andere kenmerken heeft zoals uitvloeiende wangen en vleugelomzoming is mij duidelijk maar het eerst opvallende kenmerk is de borst. Hetzelfde bij de Oranjeborst. Ook daar zie ik graag een intensieve Orange borstband met een zo scherp mogelijk andere tekening als flank en wang, geen omzoming en een scherpe staart tekening. Bij de Oranjeborst Zwartborst graag een volle Oranje kleur van de borst overgaand in wang en kop. Zo intensief mogelijk on niet overschimmeld. Dat laatste is balanceren op het hoogst mogelijke omdat de vogels niet te intensief mogen worden waardoor het formaat en model onder druk komen te staan.
Ik hoop at de keurders en de liefhebbers op de kenmerken van deze vogels gaan letten waardoor voor eider veel duidelijker is welke vogels waar dienen te worden ingeschreven en voor wat mindere kenners de verschillen duidelijker worden. Enkele jaren geleden vroeg ik aan verschillende keurders de verschillen van een isabel staart en een Isabel Oranjeborst staart. Ik mag u zeggen, ik heb veel gehoord maar weinig was duidelijk en juist omschreven. Dus ook daar kunnen de puntjes meer op de “i” geplaatst worden. Allen veel succes en fijne dagen op de NZC show. http://www.nederlandsezebravinkenclub.nl/
 
 Foto 1. Isabel bruin staart


 Foto 2. Isabel bruin oranjeborst
 
 
Foto 3 Isabel bruin Oranjeborst zwartborst (tekening kan wat zwaarder) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten